Çiftlikte de restoranda da hareket arttı… Eve hindi-pilav tarifesi
HİNDİ eti Türk mutfaklarında alışkanlık bariyerini aşamadı. Protein değeri yüksek olduğu için Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı yıllık ortalama 12 kilogram tüketilen hindiye Türkler aynı ilgiyi göstermiyor. Türkiye’deki tüketim bir dönem artsa da kişi başı yıllık ortalama 600-700 gramları geçmeyen bir tüketim var. Bazı beyaz et üreticileri hindi ayağından tamamen çekildi, çekilmeyenler içinse yılın en hareketli günleri yaşanıyor. Yılbaşı yaklaşırken tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hindi çiftliklerinde hummalı bir çalışma var.
15 ARALIK’TA DAĞITIM BAŞLIYOR
Bolca Hindi Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Yılmaz’ı Bolu’daki çiftlikte yılbaşı çalışmaları sırasında yakaladık. 15 Aralık’tan sonra marketlere hindi paketlerini göndermeye başlayacaklarını söyleyen Yılmaz, “Yılbaşı hindisi satışları yıllık cironun yüzde 5’ini oluşturuyor. Yani 15 Aralık’tan sonraki 15 günde bu ciro yapılıyor” dedi. Geçen yıl kilogramı 100 TL’ye satılan hindinin bu yıl 190-200 TL’ye market raflarında olmasını beklediklerinin altını çizdi. “Yılbaşı sofrasına hindi isteyen tüketiciler için termometresi, tarif kitapçığı olan paketler hazırladık” dedi.
RESTORANLAR EV SİPARİŞLERİNİ ALIYOR
Restoranlarda da hindinin başrolde olduğu yılbaşı yemeği hazırlığı var. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer, her sene olduğu gibi sektörün yılbaşı akşamı için hazırlıklara başladığını belirtti. Demirer’in verdiği bilgilere göre yılbaşını dışarda geçirmek isteyenler bu yıl kişi başı bin 450 ila 7 bin 500 TL’yi gözden çıkarmak durumunda. Bu fiyatların çok üst segmentlerde çok daha yukarı çıktığını söyledi TÜRYİD Başkanı. Dikkat çektiği bir başka konu ise bu yılbaşını evinde geçirmek isteyenlerin artmasını beklemeleriydi. “Şimdiden gelen ön sipariş adetleri bunu size teyid ediyor. Evlere yılbaşı menüleri oluşturduk” dedi.
Kaya Demirer
HİNDİ, İÇ PİLAV, MEZE
Kaya Demirer’in verdiği bilgiye göre bu yılbaşında hindisini evinde yemek isteyenler, evine hazır pişmiş servis talep edenler için restoranlar büyük bir hazırlık içinde. Demirer, “Genellikle hindi mutlaka talep ediliyor; yanında iç pilav, kestane, sebzeler ile sevis edilen paketler hazırlandı. Bunların satış fiyatları da (genelde 4-6 kişilik olmak üzere) 2.000 ila 7.500 TL arasında değişmekte” dedi.
‘BÜTÜN VEYA BUT OLARAK PİŞİRİYORUZ’
KÖŞEBAŞI Restoran’ın patronu Ali Akkaş da bu yıl eve yılbaşı yemeği siparişlerinin artmasını beklediklerini söyledi. Akkaş, “Evlere her yıl olduğu gibi hindi pişiriyoruz. Paketlerimizde mezeler de var. Bu yıl yoğun ilgi bekliyoruz. Şimdiden gelen taleplerden bunu anlıyoruz. Hindi, iç pilav ve mezelerden oluşan paketlerimiz 3 bin 900 TL civarında satılacak. Restoran başına 100 hindi paketi şeklinde hazırlıklarımızı yaptık. Bütün hindi de götürüyoruz, but da talebe göre siparişleri hazırlıyoruz” diye konuştu.
Ali Akkaş
‘HİNDİLER KUZU GİBİ’
SERAF Restaurant Genel Müdürü Sinem Özler bu yılbaşı gecesi için bir set menü hazırladıklarını belirtti. “Siparişle hindi pişireceğiz. Hindi bu sene kuzu gibi. Bir hindi 5-7 bin TL’ye gelecek. Paketimizde bütün hindi, iç pilav, sos ve özel bir ekmek bulunuyor. Siparişleri bu hafta almaya başlıyoruz. Geçen yılbaşında 150 adet sipariş almıştık. Yine benzer sayılarda talep bekliyoruz” dedi.
Sinem Özler
35 BİN TONLUK ÜRETİM
TÜRKİYE’DE yıllık hindi üretimi 35 bin ton civarında. Er Piliç Pazarlama Müdürü Murat Yılmaz, hindinin sahada kalış süresi ve maliyetinin yüksek olduğunu, bunun da şirketleri zorladığını belirtti. Yılmaz, “Bir hindi kesimden önce beş ay kümeste bakılıyor. Yem fiyatları da yüksek. Türk mutfağında alışkanlıkları kırmak zor. Ancak turistler geldiklerinde açık büfede alışık oldukları hindiyi görmek istiyorlar. Bu nedenle alıcılarımız daha çok katering şirketleri ve oteller. Satışın yüzde 15’ini otellere yapıyoruz” dedi. Sektörde ihracat da var. Körfez ülkeleri, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’e hindi ihraç ettiklerini anlatan Yılmaz, “Bütün ya da parçalanmış olarak ihracat yapıyoruz. Ayrıca sucuk, salam gibi ürünler üretenler, şarküteri ürünleri yapanlar da alıyor” diye konuştu.
Murat Yılmaz