Deprem İzolatörlerine İlgi 30 Kat Arttı
Deprem İzolasyon Sistemleri: Güvenli Yaşam İçin Önemli Bir Adım
Deprem İzolasyon Derneği (DİD) Başkanı Bahadır Şadan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde izolatörlü hastanelerin muazzam performansı sayesinde, deprem izolasyon sistemlerine artan bir ilgi ve talep olduğunu vurgulayarak, “Deprem sonrası, deprem izolatörlerine olan ilgi 30 kat arttı” dedi.
AA muhabiriyle yaptığı açıklamada Şadan, sismik ya da deprem izolasyon sistemlerinin, depremin zararlı etkilerini binaya aktarmadan enerjiyi sönümleyerek binanın hasar görmesini engelleyen bir sistem olduğunu belirtti.
Ülkemizde binaların kontrollü hasar deprem performansı seviyesinde tasarlandığını söyleyen Şadan, şunları ekledi:
“Deprem izolasyon sistemleri, depremin hemen ardından binanın hızla kullanıma hazır hale getirildiği bir sistemdir. Böylece, deprem sonrasında binaya zarar gelmezken içerisindekiler deprem etkisinden minimum düzeyde etkilenir.”
Bahadır Şadan, deprem izolatörlerinin Türkiye’de yıllardır var olduğunu, ancak yaygın olarak 2013’ten beri kullanılmaya başlandığını belirtti. Ayrıca, “Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerindeki 100’ün üzerinde yataklı hastanelerin deprem izolatörlü olarak inşa edilmesi gerektiği” yönünde bir Sağlık Bakanlığı genelgesi olduğunu hatırlattı.
Şadan, deprem izolatörlerinin Türkiye’nin her yerinde yaygın olarak kullanılmaya başlandığını, özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra diğer yapı türlerinde ve konutlarda da uygulanmaya başlandığını açıkladı.
Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Şadan, “Türkiye’de üretilen deprem izolatörlerinin dünyanın her yerinde kullanıldığını ve son 10 yıldır üretimin sürdüğünü” ifade etti. Ayrıca, vatandaşlardan deprem izolatörlü yapılar talep etmelerini istedi.
Şadan, her binanın deprem izolatörlü olmasının zorunlu olmadığını, doğru şekilde tasarlanmış ve mühendislik açısından iyi bir yapıya sahip binaların da depremi başarıyla atlatabileceğini belirtti. Ancak, deprem anında bu tür binalarda hasar meydana gelebileceğini vurgulayarak, “Deprem izolasyonu, binanın deprem sonrası hızla kullanımını sağlar. Ancak bu tek çözüm yöntemi değildir” dedi.