Dünyadaki En Sert Doğal Madde Nedir?

Dünyada farklı sertlik seviyelerine göre çeşitli doğal madde bulunmaktadır. Bu çok çeşitli doğal maddelerin arasından ise sertliği ile elmas ilgi çekici olmuştur. Lüks olarak bilinen elmasların aslında şaşırtıcı jeolojik kökenleri vardır. Hadi hep birlikte elmasların gizemli dünyasına girelim.

Elmaslar, fazla sıcaklık ve basınç altında oluşurlar.

Karbon atomları uzun süren dönüşüm sürecinden geçerek değerli taşların oluşmasını sağlar. Dünyada geçirilen jeolojik değişimler gerçekleşirken karbon atomları yüksek basınca fazla ısıya maruz kalırlar ve eridikçe elmaslar oluşur. Volkanik patlamalarsa Dünya yüzeyine elmasları getirir. Çeşitli amaçlar için elmaslar kullanılır.

Elmasların sertliklerine katkısı olan çeşitli özellikleri vardır.

Moleküler düzeyde, elmasta bulunan karbon atomları sıkıca bağlanıp kafes oluşturmuşlardır. Oluşturdukları kafes şeklindeki yapı, kuvvetli bir çerçeve oluşturur bu sayede elması deforme edecek ya da herhangi bir bozma yaratacak durumlara karşı elması korur. Ayrıca, elmasta bulunan karbon bağlarının kuvvetinden dolayı çizilme veya aşınma gibi durumlar gerçekleşmez.

Farklı endüstrilerde elmas kullanılmıştır.

En bilinen ve popüler kullanım alanı, şeklini verip parlatıldıktan sonra değerli mücevherlerde kullanılmasıdır. Elmaslar bulundukları ortamda parladıkları için özellikle kadınların göz bebeği olmuştur. Mücevher alanında kullanılamayan elmaslar kesici aletlerde, delme aletlerinde veya taşlama taşında kullanılmıştır. Ek olarak, lazerler ve elektronik aletler içinde elmasların değerli olduğu bilgisi sunulmuştur.

Elmaslar bilinen en sert doğal maddeyken, bazı doğal maddeler elmasların önüne geçebilir.

Malzeme biliminin gelişmesiyle, sert doğal maddeler ortaya çıkmıştır. Bor nitrür ve elmas nonoçubukları gibi maddeler, elmaslardan daha sert olacağı düşünüldü. Mühendislik ve bilim ilerledikçe bu gelişmelerde kesinlik kazanacak ve mühendislik alanında yeni olanaklar tanınacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x